Sammalretki Kalkkikallion luonnonsuojelualueelle 31.8.2013

KalkkikallioPääkaupunkiseudun luontoretket/Vantaan ympäristökeskus

Suomen luonnon päivän retkiteema oli sammaleet. Ne ovat luonnon monimuotoisuuden pioneereja: ne viihtyvät monenlaisilla kasvupaikoilla, sietävät kuivuutta ja ilmestyvät myös ihmisten rakentamiin ympäristöihin.

Sulkasammal

Sulkasammal

Pieni sadekuuro osui kohdalle juuri ennen retken alkua. Retken päättyessä oli mitä mainioin loppukesän päivä, lämmintä yli 20 °C.Ryhmän koko oli 31 henkeä.

Retkemme kohteena oli Vantaan Kalkkikallio. Luonnonsuojelualueen kasvillisuus on hyvin monipuolista, koska kalkkikiven ansiosta alueella menestyvät monet vaateliaat lehtokasvit ja kalkinsuosijasammaleet.

opastauluRetkemme asiantuntijoina olivat Reino Fagerstén, joka on tehnyt uransa sammalten parissa ja Ahti Mäkinen, jonka ansiosta sammalia käytetään ilmanlaadun indikaattoreina eri puolilla maailmaa.

Reino Fagersten

Reino Fagerstén tunnisti sammalia ja kertoi niiden rakenteesta

Ahti Mäkisen tutkimukset sammalten käytöstä ovat uraa-uurtavia

Ahti Mäkisen tutkimukset sammalten käytöstä ilman laadun seurannassa ovat uraa-uurtavia

Retkeläiset saivat hyvän katsauksen siitä millaisia sammalet ovat. Niillä ei ole juuria ja ne ottavat kaiken veden ilmasta ja lisääntyvät sekä itiöiden että varren palasten avulla. Sammalen karkottaminen nurmikosta herätti ajatuksia ja yksi retkeläinen totesikin, että eipä enää tarvitse kantaa huolta, antaa sammalen kasvaa nurmikolla rauhassa!

Ahti Mäkinen kertoi seinäsammalen monikäyttöisyydestä. Aikoinaan sitä käytettiin talojen eristeenä ja nykyään se palvelee mainiosti ilman laadun, etenkin raskasmetallien laskeuman määrityksissä.

Kuivuus näkyi myös sammalten rakenteessa, ne olivat käpertyneet kokoon odottamaan virvoittavia sadepisaroita. Asiantuntijoitamme tämä ei haitannut, polun varrelta löytyneet sammalet tunnistettiin ja osalle haettiin kirjallisuuden avulla suomalaiset nimet.

Sulkasammal                                                             Seinäsammal

   sulkasammal 1 seinäsammal metsäliekosammal kiviturkkisammal 2

Metsäliekosammal                                                      Kiviturkkisammal
Metsäkulosammal                                                      Korpirahkasammal
metsäkulosammal korpirahkasammal kangasrahkasammal kalkkikiertosammal
Kangasrahkasammal                                                 Kalkkikiertosammal
Lehväsammal laji                                                       Isomyyränsammal
 lehväsammal isomyyränsammal huopasammal isokorallisammal            Huopasammal                                                        Isokorallisammal (maksasammal)                              
 pikkukorallisammal karttajäkälä    Pikkukorallisammal (maksasammal)                                           Karttajäkälä                                     
 kaarilaakasammal palmikkosammal
Kaarilaakasammal                                                           Palmikkosammal

Kallion laella pidettiin evästauko ja sammalten seassa kipittävä samettipunkki keräsi katseita. Se kiinnostui maastoon jääneestä muovikuulasta, olisiko se jokin syötäväksi kelpaava otus.

Samettipunkki

Samettipunkki

Kallion reunan sammalikossa loikki sammakoita.sammakko

Lahoava puu on tärkeä luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjä.  Haapapöllin ympärillä vietimme pitkän tovin, koska niin paljon katsottavaa ja kuvattavaa löytyi rungolta.

tummakääminen

Tummakääminen (limasieni)

Sulkukotilo

Sulkukotilo

limasieni

Limasieni

 Sammalten lisäksi tutkailimme sieniä, joita oli putkahtanut muutamia lajeja

Maahan kaatuneelta koivun rungolta löytyi koivuvinokas.

Koivuvinokas

Alueen eteläreunalta, läheltä opastaulua löytyi iso kasvusto villiintynyttä keltapeippiä.  Tuomirinteen tien päästä alkavan polun reunaan oli puolestaan kipattu puutarhajätettä, jossa oli jättipalsamin varsia ja siemeniä. Palsamikasvusto oli jo hyvässä alussa. Valitettavasti kaikki kasvillisuus ei  ole aina kovin toivottua Suomen luonnossa.

keltapeippi jättibalsami

Aurinkoiseen iltapäivään oli mukava päättää Suomen luonnon päivän retki!